Rezumat

 

Obezitatea juvenilă continuă să fie una dintre cele mai serioase şi costisitoare probleme de sănătate în Europa. Aproximativ 15% din adolescenţii europeni şi un procent similar (14.6%) în rândul celor români cu vârste între 11 şi 15 ani sunt supraponderali sau obezi. Se estimează că un procent de 60% dintre copiii aflați în prepubertate vor fi supraponderali ca și adulți, în vreme ce 77% până la 92% dintre adolescenții obezi își mențin acest status și la maturitate. Printre problemele de sănătate asociate obezității se numără diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare sau anumite tipuri de cancer.

Ubicuitatea alimentelor puternic procesate și hipercalorice precum şi promovarea agresivă a acestora de către companiile de profil sunt printre factorii de mediu cei mai incriminaţi pentru obezitatea juvenilă. Crearea unor imagini sociale asociate alimentelor hipercalorice, dulci sau sărate (AHDS) pare a fi printre cele mai importante vehicule de promovare a produselor AHDS adresate tinerilor. Dintre factorii individuali care ar putea modula efectele imaginilor sociale asupra comportamentelor de consum a AHDS, emoțiile prexistente și strategiile de reglare a acestora par a fi mai importanți.

Obiectivul general al proiectului este investigarea relației dintre imaginilor sociale ale AHDS promovate în media televizată și digitalizată (social media) asupra comportamentelor de consum și a rolului factorilor emoționali individuali (tipuri de emoții și autoreglare emoțională) care intervin în această relație.

Obiectivul general este împărțit în următoarele obiective specifice:

1) investigarea frecvenței imaginilor sociale pozitive asociate AHDS în publicitatea țintită tinerilor atât în canalele de media clasice cât și în cele digitalizate (de tip social media);

2) investigarea efectelor acestora asupra comportamentelor de consum (opțiuni alimentare și cantități consumate);

3) investigarea potențialilor mediatori/moderatori individuali (emoții și strategii de autoreglare) cu rol în această relație.

 

Proiectul acesta este sustinut pe linia de finantare PN-II-RU-TE-2014-4-2551, contract nr. 292.

PrintEmail